Vera Tomassen

redacteur en eigenaar van mantelmama.nl

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

Ik ben freelance redacteur en eigenaar van mantelmama.nl, maar dat laatste is pure passie en geen werk!

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Mijn eigen meervoudig gehandicapte dochter! Tenminste, daar is het begonnen. Door haar en alles wat ze mee moest maken in de verschillende ziekenhuizen begon ik me af te vragen of dat niet anders kon. Bij ieder bezoek werd er namelijk dwang gebruikt om de medische handeling te laten slagen. Ook werd er niet pijnvrij gehandeld terwijl dit in de meeste gevallen wel had gekund, weet ik nu. Daardoor heeft Bommel enorme schade opgelopen. Ze is erg getraumatiseerd. Na 5 jaar, na weer een rampzalig ziekenhuisbezoek, was bij mij de maat vol en ben ik op zoek gegaan naar kennis m.b.t. het voorkomen van dwang, pijn en angst en naar zorgprofessionals met de vraag of er geen andere manieren waren om medische handelingen te ondergaan. En wat bleek? Het kan inderdaad anders. Voor het eerst hoorde ik over Procedureel Comfort. Er ging toen een wereld voor mij open.

Inmiddels motiveert niet alleen Bommel mij meer, maar ook de ervaringen van allerlei andere kinderen en hun ouders. Ik vind dat ieder kind, zorgintensief of niet, het verdient om in een medische setting behandeld te worden zonder dwang, pijn of angst en daar maak ik me hard voor.

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

In de medische wereld ben ik bijna 10 jaar geleden (eind 2012) terecht gekomen door de geboorte van Bommel. Met procedureel comfort kwam ik in aanraking 5,5 jaar daarna. Door mijn zoektocht naar het voorkomen van dwang, pijn en angst kwam ik begin 2018 in contact met Piet Leroy. Piet betrok mij als ervaringsdeskundige bij het allereerste congres voor Procedurele Sedatie en Analgesie bij Kinderen, PROSA2018. Hij zag en ziet de waarde in van ervaringsverhalen uit de praktijk en staat ook open voor dit soort input. Dat vraagt van beide partijen toch wel een kwetsbare opstelling. Spannend, maar tegelijkertijd voelde het daardoor als een warm bad waar ik in terecht kwam. Ik kwam in contact met een inspirerende groep (inter)nationale zorgprofessionals die zich ook allemaal inzetten voor Procedureel Comfort. Daarna ben ik gevraagd om als ervaringsdeskundige aan te haken bij de PROSA cursussen die het PROSA Kenniscentrum geeft aan zorgprofessionals.

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Als moeder van een ernstig meervoudig gehandicapt kind ben ik nog altijd geen echte zorgprofessional. Het is in die zin dus niet mijn vakgebied, maar het onderwerp heeft wel mijn bijzondere interesse. Ik ben zowel ervaringsdeskundige als student eigenlijk. Ik leer nog steeds. Van mijn lieve Bommel, van de PROSA Faculty, maar ook van anderen tijdens de PROSA cursussen, congressen en andere bijeenkomsten. Op dit moment ben ik me aan het voorbereiden op het PROSA2022 congres. Daar mag ik ons verhaal delen.

Verder volg ik de actualiteiten rondom procedureel comfort. Zo volg ik het recente Project Glimlach op de voet. Daar kijk ik kritisch naar. Het initiatief is op zich goed, maar ik ben erg benieuwd waar het opgehaalde geld over een half jaar aan is besteed en welke projecten er ontplooid zijn waar kind en gezin echt iets aan hebben. Gaat het écht een verschil maken? Daar ben ik benieuwd naar.

Dergelijke actualiteiten, mijn ervaringen en de kennis die ik opdoe deel ik via blogs en social media met (zorg)professionals en vooral met andere gezinnen. Ik was zelf lange tijd onwetend – ik wist niet eens dat er verdovende zalf bestond, bijvoorbeeld – en dat heeft veel schade veroorzaakt bij mijn dochter en bij ons als ouders. Dat wil ik andere gezinnen besparen. Daarom vind ik het heel belangrijk om betrouwbare informatie met hen te delen en dat blijf ik doen via Mantelmama.

Eventueel leuk weetje/karakteristieks/gekke hobby/lievelingseten:

Ik ben een beetje een Anglofiel en lees graag boeken in het Engels, vooral als het Britse auteurs betreft.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

In mijn ervaring begint procedureel comfort iedere keer bij hetzelfde punt en dat is eigenlijk mijn belangrijkste tip: ga erover in gesprek!

Waar kunnen we meer informatie over jouw werk vinden zoals linkjes naar artikelen, websites etc.?

Uiteraard www.mantelmama.nl. 

Al mijn blogs over het voorkomen van dwang, pijn en angst vind je via deze link: https://mantelmama.nl/category/voorkomen-dwang-pijn-angst/  (zoals dus ook de Emla blog en tutorial) 

Mijn PedTalk: https://mantelmama.nl/pedtalk-vera-tomassen-een-zoektocht-naar-procedureel-comfort/ 

Mijn werk website voor mijn freelance werk is: Krachtig & Helder – https://krachtigenhelder.nl/