Sharron van den Berg

verpleegkundig specialist procedureel comfort

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

Ik werk als Verpleegkundig Specialist binnen de Kindergeneeskunde in het OLVG in Amsterdam. Daar houd ik mij bezig met procedureel comfort en kindersedatie. Ook ben ik voorzitter van de ziekenhuis brede commissie die zich hard maakt voor de reductie van angst en pijn (de RAP-commissie) bij zowel kinderen als volwassen. Verder geef ik graag les, als facultylid van het PROSA Kenniscentrum, aan medici. Voor het kenniscentrum verzorg ik ook de sociale media.

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Ongeveer 4 jaar geleden zorgde ik voor een jongen van 5 jaar oud. Hij was bekend met onbegrepen buikpijnklachten en was opgenomen in verband met ernstige obstipatie. Hij moest dagelijks rectaal gespoeld worden door een Maag Darm Lever- verpleegkundige (MDL) en ik zorgde een van die dagen voor hem. Die handeling, elke dag weer, was een aanslag op zijn autonomie en welbevinden. Ik had mezelf voorgenomen om de dag dat ik voor hem mocht zorgen een beetje beter te laten verlopen. Niet in de houdgreep, maar met goede begeleiding. Dus daar stond ik dan, met mijn windmolentje ter afleiding. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn moeder, de verpleegkundige en voor mij was dit een traumatische ervaring. Ik wist toen nog niet dat je ook stop kon zeggen, dat je met elkaar van tevoren na kon denken over het beste plan of dat er sedatie mogelijk zou zijn voor dit soort procedures. Ik wist alleen dat dit nooit meer op deze manier mocht gebeuren.

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

Terwijl ik een cursus volgde over hypnose in een medische setting, raakte ik zo gebiologeerd van het effect van taal en het scala aan mogelijkheden om je patiënt met woorden, rust en vertrouwen comfortabel te krijgen. Ik wilde daar meer over leren en daar ook goed in worden. Bij de cursus was Linda Schuiten aanwezig en ik wist: van haar moet ik het leren! Ik heb mijn biezen gepakt en vertrok naar het OLVG. Ik had het geluk dat kort daarna de functie tot verpleegkundig specialist vrijkwam. Mijn functie. En vandaag de dag mag ik mijzelf de gelukkige collega van Linda prijzen!

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Ik doe onderzoek naar het effect op angst en pijn door de Virtual Reality-hypnosebril bij kinderen die een naald gerelateerde procedure ondergaan. Ik vind onderzoek doen heel leuk en nuttig en wil in de toekomst graag nog meer onderzoeken. Zo hoop ik dat we langzaam alle richtlijnen en protocollen richting de comfortzorg kunnen bewegen.

Eventueel leuk weetje/karakteristieks/gekke hobby/lievelingseten:

Als ik zin heb om even te ontspannen kijk ik grote dure huizen op Funda. Ik fantaseer er dan op los; wat voor mensen wonen daar, wie zijn ze en wat doen ze.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

Weet dat, ongeacht je rol of functie, je altijd de “Time Out” kan inzetten. Als je met zijn allen op de sneltrein zit van een behandeling met een hyperfocus op slagen, kan je soms het onderbuikgevoel bekruipen dat je niet op de meest comfortabele manier bezig bent. We zijn dan geneigd om snel door te gaan, want: “dan is het maar klaar en ben je er vanaf”. Het kan juist zo helpend zijn om even te pauzeren, uit te zoomen en na te denken of je op het goede spoor zit.

Waar kunnen we meer informatie over jouw werk vinden zoals linkjes naar artikelen, websites etc?

Op de radio vertel ik meer over mijn onderzoek naar de VR-hypnosebril. En als je het leuk vindt, volg PROSA kenniscentrum dan vooral op Instagram.