Renske van Engeland

medisch pedagogisch zorgverlener

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

Ik werk als Medisch Pedagogisch Zorgverlener in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, op de afdelingen hemato-oncologie en SCT. Binnen deze functie mag ik kinderen en hun gezin begeleiden bij het ziekteproces. Daarnaast mag ik in het ziekenhuis meedenken over het verbeteren van de procedurele comfortzorg.

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Eigenlijk motiveren alle casussen mij, omdat ik graag procedurele comfortzorg voor ieder kind wil. Maar als ik terug denk aan mijn begin als zorgverlener, denk ik meteen terug aan een meisje dat binnenkwam in het ziekenhuis en helaas al veel nare ervaringen had. Ze had iets in haar hand van Frozen en dat werd mijn gespreksonderwerp. Ik begon te kletsen over haar interesses en ze begon langzaam aan mee te kletsen. Waarop haar moeder zei, ze praat tegen niemand meer in het ziekenhuis. En vanaf dat moment heb ik samen met een team om mij heen, waaronder Michèlle (facultylid), een rustige procedure kunnen afronden. Wat begon als een klein gesprek, eindigde in een mooi succes verhaal. En dit zegt denk ik alles over het belang van het kind zien, vertrouwen opbouwen, samenwerken met kind en ouders en samenwerken als multidisciliplinair team. Deze casus omvat voor mij alles wat belangrijk is voor procedurele comfortzorg!

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

Ik ben hierin terecht gekomen tijdens mijn stage bij de pedagogische zorg in het Maastricht UMC+. Hier mocht ik samenwerken met Michèle Vranken en Piet Leroy. Door samen kinderen te begeleiden tijdens medische handelingen en procedures, leerde ik alle facetten van procedurele comfortzorg meteen vanaf mijn eerste werkdag kennen.

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Natuurlijk met de cursus van PROSA, het geven van onderwijs en het verder ontwikkelen van deze cursus. Daarnaast dagelijks in de praktijk brengen van deze kennis en kunde. Ook ontwikkel ik onderwijs, informatie en deel ik kennis bij ons in het ziekenhuis.

Eventueel leuk weetje/karakteristieks/gekke hobby/lievelingseten:

Mijn grootste hobby is eten. Ik ben een echte Brabander, ja dat hoor je direct aan mijn accent, en hou van het bourgondische leven. Ik heb 7 jaar gewerkt in een Italiaanse delicatessenzaak, waar we heerlijk eten verkochten, catering en private dining verzorgden. Dagelijks praat ik over heerlijk eten en dit onderwerp komt dan ook vaak terug tijdens gesprekken met patiënten.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

Aan ouders en kinderen: geef aan wat belangrijk is voor jou als kind of voor jouw kind, jullie zijn experts van jezelf! En zorgverleners luister naar kind en ouders en maak samen een plan om maat, waarin vertrouwen, contact en rust bovenaan staan!!