Michèle Vranken

verpleegkundig specialist

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) werk ik als verpleegkundig specialist (VS). Mijn vakgebied omvat procedurele comfortzorg bij kinderen. Het mee bouwen aan de PROSA opleiding zie ik als een belangrijke neventaak.

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Elk kind dat in de wachtruimte zit of over de afdeling loopt – of hij/zij nu ontspannen, gespannen of angstig is – motiveert mij om samen te zoeken naar een zo optimaal en comfortabel mogelijk plan op maat voor dát specifieke kind. Mijn dag is goed als een kind na een gesprek of behandeling zegt: bij jou wil ik de volgende keer terugkomen. Dan smelt mijn hart en dát gevoel motiveert mij om het de dag erna nóg beter te willen doen.

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

Als kinder-intensive care verpleegkundige werkte ik samen met Piet Leroy. Hij zorgde er o.a. voor dat er meer aandacht kwam voor procedurele comfortzorg bij de kinderen. Dat vond ik ontzettend boeiend en een in toenemende mate belangrijk onderdeel van mijn vak. Ik voelde me dan ook bevoorrecht dat ik de opleiding tot Verpleegkundig Specialist, specifiek gericht op procedurele comfortzorg bij kinderen, mocht volgen en hier momenteel fulltime mee bezig mag zijn.

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Het ontwikkelen en verbeteren van protocollen en werkwijzen zodat procedurele comfortzorg voor kinderen nog breder en preventiever ingezet wordt.

Eventueel leuk weetje/karakteristieks/gekke hobby/lievelingseten:

Ik ben geboren en getogen in Limburg. Mogelijk dat daar de oorsprong ligt van mijn twee grote hobby’s, namelijk: vlaai bakken en muziek maken. Het mooie van beiden is dat je deze hobby met meerdere mensen kunt uitvoeren en het daardoor een heel sociaal gebeuren is. Verder spreek ik thuis meestal het plaatselijke Limburgse dialect, waardoor er in mijn Nederlandse zinnen af en toe een dialect woord zit. Komt er zo nu en dan iets geks uit mijn mond, grote kans dat het daaraan ligt.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

Zorg voor vertrouwen, wees eerlijk, neem de tijd/werk in een tempo dat het kind aankan en geeft het kind de controle (waar mogelijk). Laat de ouder die tijdens een onderzoek/behandeling de meeste rust uitstraalt, bij het onderzoek aanwezig zijn.

Waar kunnen we meer informatie over jouw werk vinden zoals linkjes naar artikelen, websites etc.?

Homepage | Kinderwebsite (mumc.nl). Informatie over kindersedatie is zichtbaar als je verder klikt in de verschillende leeftijdscategorieën.

Feiten & fabels over verdovende zalf Emla® | Mantelmama