Marieke Jonkerman

verpleegkundige

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

Ik ben werkzaam in het OLVG in Amsterdam op de spoedeisende hulp als verpleegkundige. Daarnaast werk ik sinds kort als praktijkopleider in het Flevoziekenhuis, ook op de spoedeisende hulp. Naast mijn werk als verpleegkundige ben ik voorzitter van de kindercommissie SEH OLVG en regel ik de zaken – samen met mijn collega’s – rondom de zorg voor kinderen op de spoedeisende hulp. Ook ben ik binnen het OLVG lid van de commissie Reductie angst en pijn, hiermee willen we graag traumavrije zorg bewerkstellingen ziekenhuis breed, dus ook voor volwassenen. Naast deze werkzaamheden ben ik ook nog bezig met een master onderwijskunde.

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Er zijn meerdere casussen die me motiveren om elke dag mijn best te doen voor traumavrije zorg. Wat me vooral motiveert is de reactie die ik krijg van collega’s, ouders en de patiënten zelf en als de procedure een goede ervaring is geweest.

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

Ik was als psychiatrische verpleegkundige op de afdeling neurochirurgie waar ik werkte al bezig om de omgeving (de patiëntenkamer) een fijne ruimte te maken. Dit door middel van kleuren, foto’s en spulletjes van thuis, eigen muziek, etc. Dit deden we vanuit de zogeheten ‘planetree methode’. Ik ben voor het PROSA Kenniscentrum gevraagd door Paolo Valerio, die toen nog werkte als kinderarts in het OLVG. Sindsdien ben ik naast mijn werk als verpleegkundige nog een aantal uren per maand bezig om collega’s en studenten les te geven over het belang van comfortzorg.

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Mijn recente focus is vooral vanuit de onderwijskundige kant. Ik heb me namelijk beziggehouden met het door ontwikkelen van de zogeheten Energizers tijdens de PROSA cursussen. En ik heb les gegeven in een ander ziekenhuis. Zij zaten met de vraag hoe ze traumavrije zorg in hun werk kunnen inbouwen/integreren.

Eventueel leuk weetje/karakteristieks/gekke hobby/lievelingseten:

Ik ben dol op muziek maken en bespeel verschillende instrumenten. Ik probeer die interesse regelmatig te gebruiken bij mijn patiëntenzorg.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

Probeer niet de drukte van de dag mee te nemen in je zorg. Haal diep adem en ga met een leeg hoofd (zonder al te veel drukke gedachten) het contact aan met kind/patiënt.