Esmée Etman

gipsverbandmeester

Waar ben je werkzaam, wat zijn je neventaken?

ik ben werkzaam in het Zaans Medisch Centrum als gipsverbandmeester. Tot 2019 was ik werkzaam als kinderverpleegkundige in OLVG locatie Oost waar ik op de kinderafdeling en de KinderSEH gewerkt heb.

Welke casus motiveert jou tot op de dag van vandaag?

Iedere patiënt motiveert mij om procedurele comfortzorg zoveel mogelijk uit te dragen en het belang ervan over te brengen op andere zorgprofessionals. Dat geldt voor kinderen, maar in mijn vakgebied ook voor volwassenen.

Hoe ben je in de procedurele comfortzorg terechtgekomen?

Tot 2019 ben ik werkzaam geweest als kinderverpleegkundige in OLVG locatie Oost. Daar heb ik samengewerkt met Linda Schuiten en hebben we de start gemaakt met de implementatie van het toedienen van lachgas sedatie bij kinderen met prikangst. Dit groeide al sneller uit tot bredere ontwikkeling van zorg rondom kinderen met pijn en angst.

Daarnaast heb ik met Paolo Valerio mogen bouwen aan de strategie, visie en ontwikkeling van de KinderSEH van het OLVG. Ons doel was daar om kinderen vrij van pijn, dwang en angst de benodigde medische behandelingen te laten ondergaan.

Een vertrouwensband opbouwen met kind en ouders, het geven van de juiste pijnstilling en zorgen voor de afleiding is bij iedere patiënt onderdeel van de zorg. Ook het zo nodig toedienen van sedaties voor pijnlijke procedures is onderdeel van deze zorg. Deze werkwijze is mijn tweede natuur geworden en zorgt voor aanzienlijk minder angst en veel meer tevredenheid bij zowel kinderen als ouders.

Sinds 2019 ben ik werkzaam als gipsverbandmeester waar ik ook dagelijks te maken heb met procedurele comfortzorg. Dagelijks maken wij in korte tijd connectie met kinderen die recent een trauma hebben ondergaan en bij voorbaat al angstig zijn.

Met welke ontwikkelingen ben je momenteel bezig binnen de procedurele comfortzorg?

Ik heb een PROSA cursus georganiseerd in mijn eigen ziekenhuis waardoor de ‘PROSA-bal’ daar nu aan het rollen is en er teams de driedaagse training gaan volgen. Op meerdere gipskamers in Nederland introduceer ik de procedurele comfortzorg en hoop op die manier dat gipskamers, kinderafdelingen en SEH afdelingen elkaar gaan vinden om hierin samen te werken.

Wat is jouw gouden tip aan ouders/zorgverleners?

Neem die paar minuten de tijd om connectie te maken met een kind, dat levert iedereen uiteindelijk zoveel winst op in iedere situatie.